Nuori polvi jatkaa yritystoimintaa omilla vahvuuksillaan

Kari Miettisen mukaan yritystoiminnan jatkajan pitää olla valmis vastuunkantoon ja oman, selkeän roolin ottamiseen.

Yrittäjäpolven vaihdos kannattaa suunnitella ja pohtia hyvissä ajoin. Suunnitelmien ja toimialatuntemuksen lisäksi onnistunut vaihdos vaatii jatkajalta myös intoa yrittäjäksi. Vastaavasti hän toivoo itselleen toimintarauhaa. Kuopiossa kolmessa autoliikkeessä nuorempi polvi on siirtynyt jatkajaksi osin samanlaisin, osin erilaisin kokemuksin.

Autoliike Miettinen on 25-vuotias kuopiolainen autoliike, joka edustaa Škoda-merkkiä. Yrityksen vuosittainen myyntimäärä on noin 1 300 autoa, joista uusia on noin 300.

Autoliikkeen nykyinen johtaja Kari Miettinen kertoo, että yrittäjäpolven operatiivinen vaihdos tapahtui melko nopeasti kymmenisen vuotta sitten.

– Siinä ei paljon vitkuteltu ja se oli hyvä ratkaisu. Vaihdos ja sen jälkeiset työt ovat sujuneet hyvin, eikä muutoksesta tehty yrityksessä mitään erityistä numeroa.

Ulkopuolista apua vaihdoksessa ei käytetty. Luonnollisesti henkilöstöä ja maahantuojaa tiedotettiin asiasta hyvissä ajoin. Maahantuojalle asia sopi hyvin, samoin muille yhteistyökumppaneille.

Karin isä Markku Miettinen on edelleen yrityksen merkittävä omistaja ja kiinteistön ”talonmies”, mutta ei puutu päivittäiseen liikkeenjohtoon.

– Mielestäni myös henkilöstö suhtautui vaihdokseen hyvin. Oma tapani on johtaa esimerkillä ja pysyä työntekijöiden arjessa mukana, olen myös työntekijöiden työkaveri. Minulla on autonasentajan koulutus ja olen aiemmin työskennellyt liikkeen monissa muissa työtehtävissä.

– Kun työntekijät ovat tyytyväisiä eli henkilöstö on koulutettua ja motivoitunutta, se heijastuu asiakastyytyväisyyteen. Tämä puolestaan näkyy suoraan yrityksen menestyksenä. Meillä henkilöstö on hyvin pysyvää.

Miettisen mukaan 35 työntekijän yrityksessä yrittäjän vastuu on aika kova ja arjen pyörittäminen vaatii paljon työtä. Yrittäjäpolven vaihdoksessa on selvää, että toiminnan jatkajalla pitää olla oma halu ottaa vastuu ja jatkaa edeltäjänsä työtä.

– Liiketoiminnan, yrityskulttuurin ja toimialan tuntemus on tärkeää. Toimintatapoja voi viilata, mutta kaikkea ei pidä laittaa uusiksi. Suuri etu on tietysti tällaisella suoralla sukupolvenvaihdoksella, jossa jatkaja on suorastaan kasvanut yrityksessä. Itse toimin edelleen tarvittaessa myös automyynnin puolella.

Autoliike Miettisellä on ollut oma korjaamo 12 vuotta. Kari Miettisen mukaan korjaamon alkuvaihe oli haasteellista, mutta nyt toiminta on vakiintunut ja hyvissä uomissa.

– Kun aloitin autotalon johtajana, vähensin käytettyjen autojen varastoamme varsin paljon. Saimme hinnat paremmin kohdalleen ja tästä myös asiakkaamme olivat tietoisia. Korostin samalla sitä, että myös käytettyjen autojen pitää olla kunnossa ja siistejä.

Vinkkinä yrityspolven vaihdosta suunnitteleville Miettinen painottaa sitä, että edellisen yrittäjän on osattava ”päästää irti” ja antaa nuoremman jatkaa omalla tyylillään.

– Olen itse saanut tehdä omat päätökseni ja se on ollut hyvä asia. Toki tarvittaessa voin kysäistä kokeneemman näkökulmaa, Kari Miettinen korostaa.

 

– Asiakkaiden luottamuksen jatkuminen myös yrittäjäpolven vaihduttua onnistuu muun muassa osaamisella ja hyvällä palvelulla, Ville Miskala korostaa.

Paljon haasteita ja muuttujia

Kuopion Autokauppa Oy myy vuosittain 350–400 uutta Toyota-autoa ja lisäksi noin 800 käytettyä autoa. Henkilöstön määrä on 41.

Toimitusjohtaja Ville Miskala kertoo, että yrittäjäpolven vaihdos on heidän yrityksessään osin vieläkin käynnissä. Aulis Miskala jäi kymmenisen vuotta sitten osa-aikaeläkkeelle ja Ville oli silloin myyntijohtajana.

– Kolmisen vuotta sen jälkeen Aulis jäi kokonaan pois yrityksen päivittäisestä toiminnasta, mutta on toki edelleen yksi omistajista.

Ville oli työskennellyt aiemmin yrityksessä muun muassa varaosien, markkinoinnin ja myynnin parissa, joten moni toiminto oli perheyrityksessä tuttua jo entuudestaan.

– Se, että minä siirryn jatkajaksi ei ollut suinkaan alusta lähtien selvää tai ainoa vaihtoehto. Tähän kuitenkin päädyttiin ja maahantuojan kanssakin todettiin, että meillä ja heillä on yhteiset intressit toimintojen kehittämiseksi edelleen. Suoritin myös maahantuojan järjestämän johtajakoulutusohjelman.

Erittäin hyvänä Ville Miskala pitää sitä, että hän on saanut toimitusjohtajana työrauhan ja luottamuksen tehdä asioita omalla tavallaan: – Isä ei ole enää tullut liikkeeseen töihin, mutta neuvoja olen tarvittaessa voinut kysyä, Miskala hymyilee.

Uuden ja vanhan johtajan toimintatapojen erona Miskala näkee sen, että vanhan polvi oli enemmän johtajia, mutta nuoremmat ”johtaja-valmentajat” ovat ohjaajia, joille voi tarvittaessa tulla rohkeasti juttelemaan.

Miskala kertoo, että myös asiakkuuksien osalta yrittäjäpolven vaihdos on sujunut hyvin. Uskollisia asiakkaita on paljon ja heidän luottamuksensa on tietysti yritykselle tärkeä asia. Joskus tosin asiakkaat vetoavat ”vanhoihin aikoihin”, jos jostain asiasta on erilainen näkemys.

– Toimitusjohtajuus on kiinnostavaa ja monipuolista työtä, jossa on paljon haasteita ja muuttuvia tekijöitä.

Miskalan vinkit onnistuneelle yrittäjäpolven vaihdokselle ovat luopujan kannalta: Aloita muutos ajoissa, luota työn jatkajaan ja anna tarvittaessa taustatukea. Uuden ”valmentajan” pitää vastaavasti olla hyvin perehtynyt yrityksen asioihin ja into ja motivaatio pitää olla mahdollisimman hyvät.

Aki Väänänen kertoo, että yrittäjäpolven vaihdoksessa voidaan tarvita myös ulkopuolista näkemystä ja neuvoa.

 Pitkään harkittu suunnitelma

Yrittäjäpolven vaihdos oli Väänäsen Autossa melko pitkä prosessi, jota suunniteltiin viitisen vuotta. Aki Väänänen oli opintojensa ohessa pankissa töissä, kun vuonna 2010 hän tuli yhden vuoden sopimuksella yrityksen ison laajennusprojektin vetäjäksi. Seuraavana vuonna hän sai kauppatieteen opinnot päätökseen ja oli edelleen yrityksessä, nyt talousjohtajana ja edelleen vuoden sopimuksella.

Vuoden 2016 alussa Pekka Väänänen jäi pois yhtiön päivittäisestä toiminnasta, mutta on edelleen hallituksen puheenjohtaja.

– Muutoksessa oli ulkopuolista apua, mikä helpotti monia asioita. Saimme verottajalta ennakkopäätöksen vaihdoksen verotusasioista, nykyinen toimitusjohtaja Aki Väänänen kertoo.

Muutos on Väänäsen mukaan sujunut oikein hyvin. Selkeään suunnitelmaan kuului koko ajan myös henkilöstön pitäminen ajan tasalla tapahtumista. Toteutunut ajatus oli, että yrityksen peruslinja säilyy, mutta myös muutoksia tulee.

– Olin toki jo aiemmin ollut töissä yrityksemme erilaisissa tehtävissä, korjaamotöitä lukuun ottamatta. Johtaminen on mielestäni sujunut kohtalaisen hyvin, vaikka joitain pieniä kipukohtia on voinut ollakin. Tiedon kulku niin henkilöstölle, asiakkaille, muille sidosryhmille ja päämiehille on ollut oleellisessa osassa.

Väänäsen Auto myy Nissaneita ja Subaruita. Uusia autoja menee vuosittain 250–270 kappaletta ja käytettyjen autojen kauppoja on 500–600.

Henkilöstön sitoutuminen ja alan tuntemus ovat auttaneet nuorta johtajaa, mutta ala itsessään on tarjonnut joitain yllätyksiä, joihin kukaan ei ole voinut vaikuttaa.

– Teimme rauhallisen muutoksen, mutta täsmällisen päätöksen eli selkeän johtajavaihdoksen. Isäni ei ole mukana päivittäisessä työssä, mutta on tarvittaessa käytössä.

Vanhat asiakkuudet ja perinteet ovat kuitenkin edelleen arvossaan. Jotkut asiakkaat ovat ostaneet autonsa jo Akin ukilta ja jotkut haluavat edelleen, että Pekka on mukana uuden auton luovutuksessa.

Aki Väänäsen mukaan yrittäjäpolven vaihdoksen on oltava jatkajan kannalta vapaaehtoinen ja prosessiin kannattaa varata aikaa. Viisi vuotta ei ollut yhtään liian pitkä aika ajatuksen kypsyttelyyn. Ulkopuolinen ammattilainen on suureksi avuksi näkemyksineen, tietoineen ja kokemuksineen, ja suunnitelmat on oltava valmiit silloin, kun varsinainen vaihdos tehdään.

Väänäsen Auton edellinen sukupolvenvaihdos oli tyystin erilainen: Isänsä kuoltua yllättäen Pekka Väänänen joutui ottamaan yrityksen toiminnan vastuulleen hyvin nopeasti. Tämä oli haasteellinen ja työläs prosessi, joka kuitenkin onnist

 

Savon Yrittäjät neuvoo omistajanvaihdoksissa

Savon Yrittäjät tehostaa edelleen yrittäjäpolvenvaihdokseen liittyviä neuvontapalveluja palkkaamalla omistajanvaihdosasiantuntijan. Hakuprosessi on parhaillaan menossa ja uusi asiantuntija aloittaa työnsä syys-lokakuun aikana.

Pohjois-Savon alueella on yli 10 000 yritystä, joissa noin 5 000 yrittäjää on iältään 55–74-vuotiaita. Näissä yrityksissä on noin 20 000 työpaikkaa. Ilman jatkajaa olevista yrityksistä alle 10 % tietää tai tunnistaa yritykselle potentiaalisen ulkopuolisen ostajan. Omistajanvaihdoksilla on siis jopa suurempi kansantaloudellinen merkitys kuin uusien yritysten perustamisella.

 

Teksti ja kuvat: Jarmo Seppälä