Sonkajärvi valmistautunut tarjoamaan parastaan ”4J – esiintyjät” takaavat maakuntajuhlassa viihtyvyyden

Juhlatoimikunnan puheenjohtaja Henri Jauhiainen (vas), yrittäjien puheenjohtaja Jari Suutarinen ja kulttuurisihteeri Eero Pitkänen toivottavat väen tervetulleeksi Rutakolle. Juhlasali on vielä tyhjä, mutta valmistelut ovat pitkällä.

Tämän vuoden Maakunnallisen Yrittäjäjuhlan estradi on Sonkajärven Eukonkannon MM – areenan kupeessa. Juhlaväkeä ei viedä suinkaan paikalle kokemaan tapahtuman tunnelmaa, sillä sitä on tarjolla illan juhlassa paikallisten osaajien toimesta.

 

Ohjelmaosuuden hoitaa neljän J:n kaarti. Juhlassa pitää juhlapuheen Ponsse Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Vidgren. Juhlaväkeä luotsaavat sonkajärveläislähtöiset näyttelijät Johanna Jauhiainen ja Jussi Vatanen. Lisäksi juhlassa esiintyy niin ikään sonkajärveläislähtöinen pianisti Juho Keränen.

Johanna Jauhiainen on työskennellyt muun muassa Kuopion kaupunginteatterissa ja Tanssiteatteri Minimissä. Sonkajärvellä varttunut Juho Keränen tunnetaan monipuolisena, räväkkänä ja tyylirajoja ylittävänä muusikkona.

Vatanen viihtyy Savossa

Jussi Vatanen on tuttu kasvo monista TV – sarjoista ja elokuvista, joista viimeisin oli Napapiirin sankarit 3 elokuva.

Vatasen syksy on ollut kiireinen ja hän odottaa Tuntemattoman Sotilas – elokuvan ensi-iltaa ja siihen liittyvää promokiertuetta. Sen lisäksi syksyyn kuuluu improvisaatioteatteri Stella Polariksen esityskausi. Kotimaisemiin Vatanen tulee suurin odotuksin.

– Tulen aina hyvällä fiiliksellä Sonkajärvelle ja Ylä-Savoon! On hienoa päästä juhlimaan yrittäjien maakunnalliseen juhlaan. Itsekin yrittäjäympäristössä kasvaneena yrittäjähenkisyys on minulle osa Sonkajärveä, ja osa Ylä-Savoa, Vatanen toteaa.

Paikalliseen yrittäjähenkisyyteen kuuluu Vatasen mielestä myös vahva yhdessä tekemisen halu.

– Itse olen päässyt siihen taas osaksi, kesäpaluumuuttajana, osallistumalla kotikunnan kesätapahtumiin. Ja huomannut sen kuinka ihmisillä ja yhteisöllä, on voimakas halu suunnitella ja järjestää erilaisia tapahtumia, elävöittää omaa kotikuntaansa, ja siinä samalla elävöittää omaa elämäänsä. Siksi on myös hienoa olla Sonkajärvellä yrittäjien Maakuntajuhlassa.

Parasta tarjolla

Juhlatoimikunnan peräsimessä toimivan Henri Jauhiaisen mielestä juhla on samalla näyteikkuna Sonkajärvestä.

– Juhlajärjestelyissä riittää tekemistä paljon, mutta paljon on myös tehty. Sonkajärvi on hyvin eläväinen kunta, ja halusimme tehdä aidosti sonkajärveläistä tapahtumaa. Se näkyy, kuuluu ja maistuu juhlassa. Esiintyjät, juontajat ja ruokailu ovat niin sonkajärveläistä kuin vain olla voi. Vain juhlapuhuja on naapurikunnasta, suomalaisesta elinkeinoelämän kärkeä edustava Juha Vidgren, kertoo Jauhiainen.

Jauhiaisen mukana Suomi 100 –vuotta näkyy somistuksessa sekä sonkajärveläisyys ja suomalaisuus näkyy menussa. Siinä on metsän antimia parhaimmillaan! Juhlaa sonkajärveläiset hakivat luottavaisella mielellä.

– Lähdimme hakemaan, kun meillä on tila ja selkänojaa antoi se, että yrittäjäyhdistys, seurat ja järjestöt ovat tehneet yhdessä Eukonkanto –tapahtumaa. Lisäksi kaksi muuta vastuullista osaamista omaavaa organisaatiota Savon Yrittäjät ja Sonkajärven kunta tuovat osaamista järjestelyihin.

Jauhiaisen mukaan isoin työtehtävä on liikuntahallin saattaminen juhlakuntoon. Koko talo on käytössä, jotta toivotut 500–550 vierasta viihtyvät. Juhlassa illan tahdit tarjoaa vielä Rutakko All Stars.

Kunnan palvelut kohdallaan

Kunnanjohtaja Simo Mäkinen luotsaa Sonkajärveä eteenpäin luottavaisella mielellä. Ylä-Savossa on Mäkisen mukaan viennin osuus muuta maata nähden kasvanut nopeammin ja se heijastuu myös lähialueelle.

– Alueella on jo pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta. Ylä-Savon veto heijastuu reuna-alueillekin ja toivottavasti työtä löytyy myös alueelle muuttaville puolisoille, Mäkinen pohtii.

Sonkajärvi tarjoaa tällä hetkellä hyvät kunnalliset palvelut ja se on yksi houkutin kuntaan muuttaville.

– Meillä on harrastamiseen liittyen loistavat tilat, asumiseen hyvää tarjontaa, sotepalveluissa on hyvä palvelutaso kaikin puolin kunnossa ja myös Sukevalla. Koulu ja vapaa-ajan suhteen Sonkajärvellä on loistava tilanne, tähdentää Mäkinen.

Kunnassa on virkeää yhdistystoimintaa, ja paljon isoja tapahtumia.

– Olemme mukana yhteismarkkinoinnissa tuomassa esille kesätapahtumia. Eukonkanto, Sukeva Original, Sonkajärvi Soi, Paisuan tuajamateatteri, Rompepäivät ja Jyrkän alueen tapahtumat ja teatteri vetävät väkeä, Mäkinen iloitsee.

Henri Jauhiainen on myös kokenut toimivana tapahtumien yhteismarkkinoinnin.

– Mietittävä jatkossa, pitäisikö koko Ylä-Savon satsata markkinointiin yhdessä enemmän. Silloin olisi resursseja enemmän saada tälle alueelle väkeä ja osa tulisi suunnata kansainväliseen markkinointiin. Yhdessä saamme enemmän aikaan ja yhteistyön kautta saamme kehitettyä myös itse tapahtumia, Jauhiainen uskoo.

Sonkajärven juhlassa jaetaan Maakunnallinen Yrittäjäpalkinto 2017 ja palkitaan paikallisyhdistysten Vuoden Yrittäjä -palkittujen esittely. Järjestelyistä vastaa Savon Yrittäjät, Sonkajärven Yrittäjät sekä Sonkajärven kunta.

HANNU KERÄNEN