3N Making haluaa kansainvälistyä (katso video)

Yrittäjä Esa Roponen näkee, että 3N Making on viiden vuoden päästä valtakunnallisesti merkittävä toimija. Viennin osuus voisi tuolloin olla 30 prosentin luokkaa.

Kun kasvuyrityksen resurssit ovat kiinni arkityössä, on liiketoiminnan kehittämiselle varattava oma tilansa kalenterista. Kuopiolainen 3N Making otti asiantuntijat avukseen ja lähti luomaan perustuksia kansainvälistymiselle. (katso video)

Esa Roponen perusti 3N Making Oy:n keväällä 2015. Ideana oli tarjota asiakkaille helppo tapa ostaa yritysviestinnän tuotteita ja välineitä, kuten käyntikortteja, suurkuvatulosteita ja valomainoksia.

Roponen oli työskennellyt alalla jo aikaisemmin ja tiesi, että kilpailu on kovaa. 3N Making tuli markkinoille ainutlaatuisella palvelukonseptilla, joka nojaa asiantuntemukseen ja ostamisen helppouteen.

– Meidän tehtävämme on löytää asiakkaalle paras ratkaisu parhaaseen hintaan. Kun asiakas soittaa ja kertoo mitä tarvitsee, etsimme hänelle ratkaisun ja asennamme sen. Tällä välillä asiakkaan ei tarvitse huolehtia mistään.

Palvelun tarpeellisuudesta kertoo se, että 3N Making on kasvanut noin 30 prosentin vuosivauhtia. Työntekijöitä on yrittäjän lisäksi tällä hetkellä kaksi, kolmas aloittaa vielä ennen joulua. Jo ensi keväänä tarvetta voi olla useammallekin uudelle osaajalle.

Pysähtymisen paikka

Noin vuosi sitten Roponen alkoi haudutella ajatusta palvelukonseptin laajentamisesta messuosastojen rakentamiseen ja lähtemisestä kansainvälisille markkinoille. Kova kasvutahti piti yrittäjän kuitenkin tiukasti kiinni arkityössä.

– Olin ajatellut, että pitää pysähtyä miettimään, mitä tehdään ja mihin suuntaan kuljetaan. Kasvu on ollut niin kovaa, että missään vaiheessa tähän ei löytynyt aikaa.

Viime syksynä Roponen otti asian puheeksi TalenTreen tuttujen asiantuntijoiden kanssa. Heidän suosituksestaan 3N Making haki tukea liiketoiminnan kehittämiseen ELY-keskuksen Yritysten kehittämispalveluista.

– Tässä vaiheessa olevalle yritykselle ELYn taloudellinen apu on tosi tärkeä, että pääsee tekemään asioita ammattilaisten kanssa. Omat rahkeet eivät välttämättä tähän riittäisi.

Tärkeä sparrausapu

Kehittämishankkeessa uusi palvelukonsepti on saanut tuulta purjeisiinsa. Palvelua on syksyn mittaan jo testattu kotimaisilla asiakkailla, ja palaute on ollut myönteistä.

Lisäksi hankkeessa on terävöitetty strategiaa, luotu työkaluja sen jalkauttamiseen ja valmisteltu kansainvälistymistä. Tavoitteena on lähteä hakemaan jalansijaa Ruotsin ja Keski-Euroopan markkinoilta.

Roposen mukaan asiantuntijoiden osaamisesta on ollut paljon hyötyä. 3N Making aikoo hakea vielä toista konsultointirupeamaa kansainvälistymiseen.

– Kun pääsee sparraamaan asiantuntijoiden kanssa, huomaa, että kun yksi asia on kunnossa, pitää laittaa toinen kohdalleen ennen kuin yritys on valmis kansainvälistymään.

– Seuraavat kaksi vuotta ovat kansainvälistymisen kannalta kriittisiä; tänä aikana pitää saada palaset kohdalleen ja hioa konsepti kannattavaksi, Roponen lisää.

 

info:

Apua liiketoiminnan kehittämiseen ja muutosten läpivientiin. Kysy lisää tai täytä hakemus suoraan netissä!

Pohjois-Savon ELY-keskus

Yritysten kehittämispalvelut

Jari Vitikainen, yrityspalvelupäällikkö

puh. 029 502 6644

jari.vitikainen@ely-keskus.fi

www.yritystenkehittamispalvelut.fi