Ajan hermolla (katso video)

Harvaa yrittäjää kiinnostaa turha byrokratia. Teho-Posakon yrittäjä Esko Airaksinen kertoo, että asiointi Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa on ollut mutkatonta ja kehittämispalveluihin päässyt mukaan kepeästi.

Pitkään toiminut ja hyvin menestynyt yrityskin voi hyödyntää ulkopuolista asiantuntemusta toimintansa kehittämisessä. (katso video)

Vuonna 1975 perustetulle Teho-Posako Oy:lle jatkuva kehittäminen on luontaista. Yritys on aina seurannut ajan haasteita ja muuttanut suuntaa niiden mukaan. Pitkät perinteet eivät kuitenkaan ole unohtuneet: Teho-Posako on edelleen huoltoliike.

Kodinkonehuolto, josta kaikki aikanaan lähti, on yritykselle edelleen tärkeä kivijalka. Vuosien saatossa mukaan ovat tulleet myös suurkeittiöasennukset sekä lämpöpumppujen myynti, asennus ja huolto. Lämpöpumpuista on tullut tärkein ja kasvavin osa-alue.

– Haluamme pysyä ajan hermolla. Huoltopuolelle ja muuhun arkityöhön olemme ottaneet käyttöön myös digitaalisia ratkaisuja. Kun jokin uusi asia toimii, niin se palkitsee, yrittäjä Esko Airaksinen sanoo.

Isona teemana omistajanvaihdos

Viime keväänä Airaksinen jutteli konsultin kanssa omista suunnitelmistaan ja tulevaisuuden visioistaan. Tämän jälkeen Teho-Posako hakeutui ELY-keskuksen Yritysten kehittämispalveluiden piiriin.

Kehittämispalvelut mahdollistavat yrityslähtöisen kehittämisen. Yritys pystyy pureutumaan ajankohtaisiin haasteisiin asiantuntijan avustuksella ja saa tähän taloudellista tukea.

Teho-Posakon lähtötilanneanalyysissa tuli esille tarve esimerkiksi henkilöstöasioiden kartoittamiseen ja markkinoinnin tehostamiseen.

– Ei mitään maata mullistavaa, rehellisesti sanottuna, mutta tärkeitä asioita, toteaa Airaksinen.

Isoksi teemaksi nousi omistajanvaihdos, vaikka se ei lähivuosina vielä olekaan ajankohtaista.

– Omistajanvaihdoksessa ei ole mikään ajolähtötilanne. Työvuosia on vielä edessä, virtaa ja motivaatiota riittää, mutta ymmärrän, että ei tätä maailman tappiin tehdä, vuodesta 1995 lähtien yrittäjänä toiminut Airaksinen sanoo.

Ajoissa liikkeellä

Omistajanvaihdos on pitkä prosessi, johon on suotavaa valmistautua hyvissä ajoin. Airaksinen muistelee, että hän itsekin valmisteli yrityskauppaa entisten omistajien kanssa useiden vuosien ajan ennen kuin se lopulta toteutui. Myös silloin tukena oli konsultti.

Tällä haavaa lähdettiin liikkeelle nykytilanteen kartoituksesta, josta eri vaiheiden kautta edettiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Lopputuotoksena syntyy päivitettävä yritysesite, jonka avulla ostajaehdokkaille voi kertoa helposti kaiken olennaisen.

Airaksinen pitää tärkeänä sitä, että konsultti katsoo yritystä ulkopuolelta.

– Konsultti kertoo, miltä toiminta näyttää ulkopuolisen silmin, ja perustelee asiat. Tämä avaa omia silmiäkin, oma yritys kun on usein arvokkaampi yrittäjän kuin ostajan silmissä.

Omistajanvaihdoksen ja yritystoiminnasta luopumisen valmisteluun liittyy paljon asioita, jotka edellyttävät erityisasiantuntemusta. Tätä osaamista löytyy harvalta yrittäjältä.

– Alan olla varma, että käytän näissä asioissa jatkossakin konsulttia. Monet karikot voi välttää, kun ottaa apua vastaan.

Info:

Apua liiketoiminnan kehittämiseen ja muutosten läpivientiin. Kysy lisää tai täytä hakemus suoraan netissä!

Pohjois-Savon ELY-keskus

Yritysten kehittämispalvelut

Jari Vitikainen, yrityspalvelupäällikkö

puh. 029 502 6644

jari.vitikainen@ely-keskus.fi

www.yritystenkehittamispalvelut.fi

Teksti ja kuva: Pauliina Rahunen