Elcolinen kasvutarina sopii monelle malliksi

Jere Räisänen ja Jouko Juvonen kävivät pokkaamassa Valtakunnallisen Yrittäjä -palkinnon yrittäjäjuhlassa Turussa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Valtakunnallinen Vuoden Yrittäjä -palkitun varkautelaisen Elcoline Groupin kasvutarina sopii malliksi monelle pk-yritykselle. Itseään kehittävien yrittäjien tavoitteena on alusta lähtien ollut kasvu ja kansainväliset markkinat, päätöksentekoa on hajautettu ja yrityksen hallitus vahvistuu edelleen ulkopuolisilla asiantuntijoilla.

Teollisuuden urakointi- ja kunnossapitoalan yritys Elcoline Group Oy syntyi vuonna 2002, kun parikymppiset Jere Räisänen ja Jouko Juvonen päättivät perustaa sähköalan yrityksen työllistääkseen itsensä. Rahaa osakeyhtiön perustamiseen ei ollut, vaan yritys alkoi kommandiittiyhtiönä.

Näin alkoi huikea kasvu- ja kehittymistarina pienestä yhtiöstä osaksi isoa kansainvälistä teollisuutta ja kaikki tämä on samalla ollut myös yrittäjien aikuistumistarina. Räisänen ja Juvonen ovat kehittäneet koko ajan myös itseään ja lisäksi panostaneet yrityksen johtamiseen voimakkaasti. Yrittäjillä on myös vahva alueellinen rooli.

Vaikeudet ovat voitettavissa

Elcolinen matkan varrelle on mahtunut myös pettymyksiä ja vaikeita aikoja, jolloin koko yrityksen kohtalo on ollut vaakalaudalla. Vuonna 2013 suurin asiakas lähti aiemman avainhenkilön mukana pois ja yritys jäi hetkeksi tyhjän päälle. Rohkeilla ratkaisuilla ja sitkeydellä vaikeuksista on kuitenkin noustu entistä vahvempina.

– Jälkeenpäin ajateltuna vastoinkäymiset olivat parasta mitä meille on tapahtunut. Se pakotti uudistumaan. Sen jälkeen muun muassa koko avaintiimi sitoutettiin osakkuudella, aloitettiin hallitustyöskentely, panostettiin asiakaskunnan hajauttamiseen ja muutettiin liiketoiminta pääpainoltaan projekti-bisneksestä sopimusluonteiseksi liiketoiminnaksi, yrittäjät esittelevät.

Kovat kasvutavoitteet

– Kasvuvauhtimme on tosiaan ollut aika kova – viimeisen neljä vuotta kasvu on ollut keskimäärin yli 50 prosenttia per vuosi. Vuonna 2015 asetimme tavoitteeksi, että vuonna 2020 liikevaihtomme on 20 miljoonaa ja työllistämme 200 henkeä, mutta saavutimme tämän tavoitteen jo tänä vuonna. Eli käytännössä viisinkertaistimme kokoluokkamme noin neljässä vuodessa.

– Nyt uuden strategian mukainen seuraava tavoite on vuodessa 2023, jolloin liikevaihdon tavoitteeksi on asetettu 100 miljoonaa ja henkilömääräksi 1 000. Käytännössä teemme saman yhtälön kuin edellisessäkin strategiassa eli viisinkertaistamme taas kokoluokkamme, hallituksen puheenjohtaja Jere Räisänen sanoo.

Yrityksen isompi kokoluokka antaa toimintakykyä ja tekee mahdolliseksi sen, että asiakkaille voidaan tarjota erinomaisia palveluja.

Räisänen ja Juvonen ovat valtakunnallisesta yrittäjäpalkinnosta erittäin mielissään ja ”nöyrästi ylpeitä”, mutta korostavat sen olevan koko yrityksen ja kaikkien työtekijöiden palkinto.

– Työntekijöiden sitoutuminen yritykseen on ollut hienoa ja yhtiön kasvutarina on myös työntekijöiden tarina. Omistajuutta on vuosien aikana laajennettu, nyt omistajina myös johtoryhmän jäsenet ja pitkäaikaisia työntekijöitä. Yhteistyöllä ja hyvällä tiimillä melkein mikä tahansa on mahdollista.

Hallitustyöhön panostetaan

Elcoline hallitukseen kuuluu yrittäjien lisäksi myös hallitusammattilainen Jari Osmala. Hallitustyöhön panostetaan jatkossa entistä enemmän, sillä neuvonantajaksi tulee myös projektijohtaja Leif Backman.

– Meidän hallituskokoukset eivät ole juodaan pullakahvit ja lähdetään pois -tapahtumia, vaan kokous kestää yleensä yhden tiiviin työpäivän verran. Meille yrittäjille on tärkeää, että päätöksenteossa on mukana myös ulkopuolisia hallitusammattilaisia, Räisänen huomauttaa.

– Monesti johtoryhmä voi jäädä liian kauas etulinjan henkilöistä, jotka asiakkaan kohtaavat. Siellähän se kaikkein tärkein työ tehdään. Johdon tehtävä on raivata esteet laadukkaan palvelun tuottamisen tieltä, Juvonen sanoo.

Kunnossapidon ulkoistus kasvaa

Elcoline tarjoaa sähkö- ja automaatiopalveluiden lisäksi mekaanista asennusta, laiteasennuksia, luokkahitsauksia ja lvi-töitä. Lisäksi huolletaan ja asennetaan IoT-laitteita. Töitä tehdään ydinvoimaloissa, öljynjalostamoissa, metsä-, meri-, metalli- ja kemianteollisuudessa sekä kaivoksilla.

Suomessa kunnossapitoala on Räisäsen mukaan noin neljän miljardin euron markkina. Tästä markkinasta asiakkaat hoitavat itse noin kaksi kolmasosaa ja ulkoistetun markkinan osuus Elcolinen kaltaisille toimijoille on noin 1,4 miljardia euroa.

– Ulkoistetun markkinan osuus eli meidän leiviskämme kasvaa koko ajan. Trendi on se, että uusien teollisten laitosten kunnossapito ulkoistetaan heti lähtövaiheessa, Räisänen tiivistää.

Asiakkaat haluavat ostaa kokonaisvaltaista palvelua, esimerkiksi kokonaisen teollisuuslaitoksen tai ison teollisuuslaitoksen osakokonaisuuden kunnossapidon, Uudet innovaatiot tulevat myös kunnossapitoalalle, siksi Räisänen on mukana esimerkiksi virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden ohjelmistoja tuottavassa 3D Talo Oy:ssä.

Vaikka päämarkkina on Suomessa, lähtee Elcolinen työntekijöitä jatkuvasti ympäri maailmaa tekemään erilaisia kunnossapitosopimusoperaatioita. Suomen lisäksi Elcolinella on joka vuosi huoltosopimuskohteita 10–20 maassa.

– Toimintaamme ohjaa jatkossakin sama johtoajatus eli haluamme tuottaa erinomaisia teknisiä urakointi- ja kunnossapitopalveluita teollisille asiakkaillemme. Haluamme myös luoda yhdessä yrityksen, jossa on tyytyväisimmät työntekijät ja tyytyväisimmät asiakkaat. Yrityksen, johon halutaan tulla töihin ja johon halutaan sitoutua. Sellaisen, jossa jokainen voi kehittyä polullaan aina seuraavalle tasolle ja saa siihen kannustuksen ja tuen, Räisänen summaa.

Ympäristöteknologia kiinnostaa

Suomen hiilidioksidipäästöistä kolmannes tulee teollisuudesta. Elcolinella voisi tässä olla tilaisuutensa kehittää, asentaa ja huoltaa ympäristöön liittyvää teknologiaa.

– Suomessa on toki aika puhdasta moniin muihin maihin verrattuna, mutta meilläkin asiakkaamme ovat entistä kiinnostuneempia ympäristöteknologian kehittämisestä.

 

Elcoline Group Oy

– perustettu: 2002

– liikevaihto: n. 20 milj. euroa

– noin 200 työntekijää

– perustajat: Jere Räisänen ja Jouko Juvonen

– toimitusjohtaja: Veli-Matti Ampiala

– toimialat: metalli-, meri-, petrokemian-, kemian- ja kaivosteollisuus, energiantuotanto, ydinvoima

– toimintaa vuosittain 10–20 eri maassa

– valtakunnallinen Nuori Yrittäjä -palkinto v. 2007

– maakunnallinen Yrittäjäpalkinto v. 2016

 

”Hieno kehityskaari”

Navitas Yrityspalveluiden toimitusjohtaja Jouko Laitinen on ylpeä varkautelaisen Elcolinen tarinasta ja toiminnan kehittymisestä. Juuri Uusyrityskeskus Wälkyn Laitinen neuvoi ja rohkaisi Räisästä ja Juvosta yrityksen perustamisessa ja yrittäjän alkutaipaleella.

– Hienoa nähdä, miten Elcoline on kehittynyt ja miten yrittäjät ovat samalla kehittäneet itseään ja olleet mukana vaikuttamassa oman yrityksensä ulkopuolellakin. Taustalla on ollut yrittäjien vahva näkemys ja into, kovat tavoitteet ja Varkauden seudulla toimiva laaja yritysverkosto, jossa omaa toimintaa on voinut kehittää, Laitinen sanoo.

– Totta kai myös heidän suunnitelmansa ovat toimineet ja he ovat pitäneet asiakkaista hyvää huolta koko ajan. Elcolinen esimerkki ja malli varmasti innostavat ja kannustavat muitakin yrittäjiä.

 

”Rohkeaa tavoitteiden asettamista”

– Oli todella hienoa olla valtakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Turussa juhlistamassa Elcolinen saamaa tunnustusta. Yrityksen ponnistus Varkaudesta kansainvälisille markkinoille on hieno tarina. Merkittävää on se, miten Elcoline on ymmärtänyt asettaa itselleen korkeita tavoitteita ja on ne saavuttanut, Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen sanoo.

– Yhtenä seikkana menestykseen on mielestäni se, että Räisänen ja Juvonen oivalsivat ulkopuolisen ammattilaisen mukaan ottamisen ja tämän merkityksen pk-yrityksen hallituksen toiminnalle. Tästä voisi moni yritys ottaa mallia.

Nykäsen mukaan näyttää myös siltä, että yrittäjien kotona on ymmärtävää väkeä ja sielläkin ollaan täysillä mukana yrittäjyydessä. Pk-yrittäjän työpäivä kun saattaa välillä venyä todella pitkäksi.

 

 

Valtakunnallisia palkintoja

vuodesta 1968

Elcoline Group Oy:n lisäksi tänä vuonna palkittiin Beautyhair Sirpa Mansner Oy, Finnfoam Oy, Lyyti Oy ja Nordic Business Group Oy. Palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Turussa 20. lokakuuta.

Edellisen kerran valtakunnallinen Vuoden Yrittäjä -palkinto on tullut Savoon vuonna 2013, kun sen sai Keitele Forest Oy.

Vuodesta 1968 lähtien jaetulla yrittäjäpalkinnolla haluttiin alun perin korostaa yrittäjien merkitystä suomalaiselle talouselämälle. Palkitsemisperusteet ovat aina olleet yrityksen taloudellinen kannattavuus, elinvoimainen historia ja selkeä yrittäjävetoisuus.

Lisäksi on haluttu kiinnittää huomiota johonkin erityispiirteeseen, esimerkiksi omaperäiseen ideaan, toimialan edelläkävijän rooliin, onnistuneeseen vientiavaukseen tai omistajanvaihdokseen.

 

Teksti: Jarmo Seppälä