Juha Jylhäsalmelle vuoden Yksinyrittäjä -tunnustus

Juha on pistänyt itsensä sataprosenttisesti likoon, ja onnistunut – lisäksi hän on toiminnallaan tuonut naurua ja iloa ihmisten elämään, kertoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi palkitsemisen perusteista.

Juha Jylhäsalmelle vuoden Yksinyrittäjä -tunnustus

Kuopion Yrittäjät luovutti Juha Jylhäsalmelle vuoden Yksinyrittäjä -tunnustuksen 19.2. kaupunginjohtajan aamiaisella. Perusteluina valinnalle mainitaan Jylhäsalmen Kuopioon pystyttämä Komediafestivaali, joka on alallansa koko Suomessa todella korkealle arvostettu tapahtuma. Myös muut Jylhäsalmen tuottamat keikat tehdään laadukkaasti ja täydellä höyryllä.

– Tämä on kova juttu. Olen otettu. Kun vuonna 2006 pistin toiminimen pystyyn, niin se tuli vähän pakon edessä, kun ei ollut töitä. Kaverit houkuttelivat, sanoivat että voivat yritykselle maksaa markkinoinnista, mutta eivät pysty palkkaamaan. Starttirahan sain, se kannusti yrittämään. Siitä se alkoi, muistelee Jylhäsalmi.

Jylhäsalmi Productions Oy valikoitui tunnustuksen saajaksi isosta yksinyrittäjien joukosta ennen kaikkea positiivisen tekemisensä ansiosta. Juha on kaveri, joka on oikeasti ollut monessa mukana ja jonka kaikki kuopiolaiset tuntevat. Juha on pistänyt itsensä sataprosenttisesti likoon, ja onnistunut – lisäksi hän on toiminnallaan tuonut naurua ja iloa ihmisten elämään, kertoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi palkitsemisen perusteista.

Laudan niputtajasta hupimaisteriksi

Jylhäsalmen CV:ssä on 26 ammattinimikettä ennen nykyistä: omistaja, Jylhäsalmi Productions Oy. CV:stä näkee että mies on yritteliäs ja kaikkea laudan niputtajasta hupimaisteriin on tullut kokeiltua. Käytännössä Jylhänsalmi tuottaa stand up -esityksiä ja on Kuopion Komediafestivaalien johtaja, lisäksi hän toimii mm. keikkamyyjänä ja juontajana.

Yrittäjäuran kohokohtia ovat vuonna 2008 tuotettu ensimmäinen stand up -festari, josta saatu hullunhyvä palaute antoi uskoa tulevaisuuteen. Toinen kohokohta on ehdottomasti elokuussa 2017 järjestetty Kime Roast, muistelee Kimmo Timosen isoksi faniksi paljastuva Jylhäsalmi.

Satatuhatta naurajaa tilaisuuksissa

Komediafestivaaleja Juha kuvaa näyteikkunaksi suomalaisen stand up -komiikan nykytilaan, ja kertoo että vuodesta 2014 festivaalin järjestäminen on ollut kokonaisuudessaan Jylhänsalmen yrityksen vastuulla, riskeineen kaikkineen. –  Ensimmäisen Stand up klubin järjestin jo tammikuussa 2004 Pannuhuoneella, tilaisuus oli loppuunmyyty. Siitä lähti ajatus siitä, että stand up kiinnostaa ihmisiä laajemminkin. Nyt laskin, että menneiden 15 vuoden aikana naurajia on kaikissa järjestämissäni tapahtumissa ollut noin 100 000 henkeä.

Verkosto kantaa yksinyrittäjää

– Yksinyrittäjä kyllä, mutta kyllä minulla on kova verkosto tukena, hyviä tyyppejä ja sparraajia kavereissa. Vuosien mittaan koomikoista on muodostunut vähän niin kuin toinen perhe, jonka kanssa työskentely on luontaista, kertoo Jylhäsalmi.

-Pian on takana kaksi vuosikymmentä yrittäjyyttä, ja mittariin tulee keväällä 45 vuotta. Olen ajatellut jatkaa samalla höyryllä vielä viisi vuotta. Sitten pidetään paitsi isot juhlat, myös välitilinpäätös ja katsotaan miten jatketaan. Vaikka palkka tulee naurusta, niin tämä on kovaa hommaa, koko Suomessa on alalla tällä hetkellä vain muutama vastaava tekijä. Töitä on paljon, ja kulujen kanssa on oltava tarkkana, että myös yrittäjä itse saa työstä palkan, miettii Jylhäsalmi tulevaisuutta.

Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen, kuva Merja Palm