Maakunnan yrittäjät juhlivat Tahkolla

Tänä vuonna maakunnallista yrittäjäjuhlaa vietettiin Nilsiän Tahkolla. Paikalle oli saapunut yli 600 juhlavierasta eri puolilta maakuntaa. Rento tunnelma, hyvä ruoka ja tuttavien tapaaminen siivittivät iltaa. Monelle yrittäjälle juhla onkin aina vuoden kohokohta. Juhlapuhuja, hallitusammattilainen Mika Sutinen muistutti pohjoissavolaisia siitä, että oman maakunnan puolta tulee pitää aina, kun se vain on mahdollista.

 

Juhlapuheessaan hallitusammattilainen Mika Sutinen muun muassa huomautti maakunnan väestökadosta. Hänen mukaansa Pohjois-Savoon tarvitaan lisää kunnollista, tavallista ja työtä tekevää porukkaa.

– Tehdään kaikkemme, että saadaan pidetyksi nykyiset savolaiset näillä kulmilla. Lisäksi meidän täytyy kyetä houkuttelemaan tänne enemmän suomalaisia muista maakunnista, ja meidän täytyy olla houkuttelevampia myös ulkomaiselle ammattityövoimalle asuin- ja opiskelupaikkana, Sutinen sanoi.

Sutisen mukaan pohjoissavolaisten pitää ryhtyä ”ihan röyhkeän törkeästi” kehumaan omaa kotimaakuntaansa, toki silloin kun oikeasti ovat sitä mieltä.

– Mitä jos tehtäisiin se ensimmäinen uudenvuodenlupaus vuodelle 2019 ja luvattaisiin yhteen ääneen että ”Lupaan pitää savolaisten puolta aina kun se vaan on mahdollista”? Tämä ei ole ristiriidassa ulospäin avautumisen kanssa, sillä tämä ei ole ketään vastaan, Sutinen painotti.

Kaikkia tarvitaan, tuloksia tehdään yhdessä

 

Savon Yrittäjien puheenjohtaja Yrjö Ronkainen kertoi tervehdyksessään eläneensä neljä kiinnostavaa vuotta Savon Yrittäjien puheenjohtajana ja toivotti menestystä ensi vuoden alussa aloittavalle uudelle puheenjohtajalle.

– Tuloksellista työtä tehdään yhdessä. Kaikkien toimijoiden rooli on tärkeä ja jokaisen osaamista tarvitaan. Tarvitaan myös vilpitöntä auttamisen halua ja tekemisen tahtoa. Niitä samoja ominaisuuksia, joita nykyajan yrittäjä tarvitsee menestyäkseen. Olipa siis kyse tehdystä työstä, perheen arjesta tai vaikkapa harrastuksista, niin näitä ominaisuuksia tarvitaan aina, Ronkainen painotti.

Yksi Savon Yrittäjien ensi vuoden toiminnan painopisteistä ovat Nuoret Yrittäjät. Ronkaisen mielestä erityisesti nuorten mukaan saaminen järjestön toimintaan vaatii vielä uudistumista.

Yrittäjät tekevät, kaupunki mahdollistaa

 

Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen kiitti Savon Yrittäjiä ja Nilsiän Yrittäjiä juhlan järjestelyistä ja siitä, että juhlapäiväksi oli valittu Kuopion 243-vuotispäivä.

– Yrittäjyyden ja yritysten merkitys niin Kuopion kuin koko Pohjois-Savon elinvoiman näkökulmasta on merkittävä, sillä yrittäjät tuovat työpaikkoja ja verotuloja. Kaupungin rooli on tämän toiminnan mahdollistaja.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Pirhosen mukaan Tahkon kehittäminen: Kaupunki on rakentanut laajasti kiitellyn liikuntapuiston, kunnostanut reittejä ja opasteita sekä rakentanut yhdessä yrittäjän kanssa erittäin suositut Suomen pisimmät portaat.

– Kaupungin ja yrittäjien kumppanuus onkin vahvasti esillä kaupungin strategiassa. Kumppanuus näkyy erinomaisesti jatkuvassa ja arvostetussa vuoropuhelussa yrittäjäjärjestöjen ja kaupungin kesken.

 

Rautavaaralaiset Anu Karmitsa ja Kirsi Muukka kertoivat saapuneensa Tahkolle isolla porukalla.

– Olemme molemmat olleet juhlissa aikaisemminkin. Oikein hyvällä fiiliksellä olemme tälläkin kertaa liikkeellä.

Kuopiolaiset Paavo ja Kirsi Raatikainen muistelivat olleensa edellisen kerran maakunnallisessa juhlassa 6–7 vuotta sitten.

– Nyt ajankohta sopi meille ja Tahko paikkana kiinnosti.

Antti ja Kirsi Airaksinen, Antti-Pekka Aravirta ja Leila Iskanius tapasivat paljon tuttuja illan aikana.

– Mehän olemme jo konkareita näissä juhlissa.

 

Sonkajärveläinen yrittäjä Joel Jokelainen juhli Tahkolla seuralaisensa Elena Nasonovan kanssa.

– Tällä kertaa yrittäjäjuhla on vähän erilainen kuin aikaisempina vuosina. Nyt tyyli on rennompi, mutta istumapaikkoja olisi voinut olla enemmän.