Puijon alue uuteen nousuun

Mika Niemelä painottaa, että ideana on tehdä tiivistä yhteistyötä Kuopion kaupungin ja alueen yrittäjien kanssa.

Puijon alueen kehittäminen on vihdoin etenemässä. Ensimmäisiä konkreettisia avauksia on odotettavissa kevätkesän aikana.

 Puijo ja sen torni ovat olleet Kuopion ikiaikainen lippulaiva. Se, josta kaupunki tunnetaan meillä ja maailmalla. Viime vuodet Puijon alue on nukkunut Ruususen unta ja sen kehittämiseen ei ole saatu vauhtia.

Vaan toinenpa on tilanne nyt. Kuopion kaupunki lanseerasi taannoin kilpailun, jossa etsittiin alueelle uudenlaista toimintasuunnitelmaa ja kehittämishaluista yrittäjää. Pekka Niemelän, Arto Jauhiaisen ja Markku Komppulan kehittelemä idea, Nature Activity Park, valikoitui voittajaksi monipuolisuudellaan ja sillä, että se ottaa alueen luontoarvot huomioon.

– Myös kansalaisille järjestettiin ideointikilpailu siitä, minkälaista toimintaa Puijolle haluttaisiin. Ehdotuksia tuli reippaasti yli 700. Puijo ja sen elinvoimaisuus ovat kuopiolaisille tärkeitä asioita, Pekka Niemelä painottaa.

Oman panoksensa asialle antoivat myös Kuopioon Puijoa ideoimaan saapuneet, Savonia AMK:n NEPTUNE-projektin kansainväliset arkkitehti- ja insinööriopiskelijat. Heiltä tuli useita toteuttamiskelpoisia visioita Puijon tulevaisuuden suhteen.

– Opiskelijoiden ideat vahvistivat sitä käsitystä, että olemme oikealla tiellä. He jakoivat monissa asioissa samansuuntaisia näkemyksiä meidän kanssamme.

Tulossa jotain uniikkia

 Millaista toimintaa Puijolle sitten ollaan suunnittelemassa? Kaavailujen yllä on aivan tietoisesti salaperäisyyden verho. Niemelä kertoo, että ensimmäisiä uutisia Puijon tulevista kuvioista on tuloillaan alkukesän kynnyksellä.

– Lähtökohtamme on, että rakennamme Puijon tulevaisuutta vaiheittain. Tarkoitus on saada valmista pala kerrallaan ja myös lanseerata jokainen vaihe erikseen. Näin uskomme saavamme yleisön kiinnostuksen kasvamaan ideoimaamme Nature Acitivity Parkia kohtaan.

Sen verran Niemelä paljastaa, että kehittämisessä muun muassa otetaan huomioon neljä vuodenaikaa ja niiden tarjoamat mahdollisuudet.

– Pimeys on aika lailla omanlaisensa juttu. Väittäisin, että meillä on aivan uudenlainen lähestymistapa luontoon ja pimeään vuodenaikaan.

– Tulossa on jotain ainutlaatuista, Niemelä lupaa.

Yrittäjät yhteistyöhön

 Niemelä on tullut tunnetuksi mäkihypyn parista, mutta pelkkään urheilupuoleen ei ole tarkoitus Puijolla panostaa.

– Se toki on yksi osa palettia. Muita osa-alueita ovat luonto, aktiviteetit, kulttuuri, ruoka ja yhteisöllisyys.

– Tuomme uusia aktiviteetteja hyppyrimäistä, laskettelurinteistä ja tornista tunnetun Puijon maisemiin.

Yrittäjäkolmikon tarkoituksena onkin lähteä viemään Puijon aluetta eteenpäin nimenomaan kokonaisuutena.

– Se on yhtä lailla kaupunkilaisten oma harrastus- ja luontomiljöö kuin myös matkailijoiden kohde, jossa voi saada monenlaisia elämyksiä.

Niemelä painottaa, että ideana on tehdä tiivistä yhteistyötä Kuopion kaupungin ja alueen yrittäjien kanssa.

– Haluamme omalta osaltamme ohjata ihmisiä kaupungin muidenkin toimijoiden asiakkaiksi, esimerkiksi voisimme laatia tuotepaketteja alueen majoituspalvelujen kanssa.

Perintö jälkipolville

 Niemelä kumppaneineen suhtautuu Puijoon ja sen kehittämiseen suurella intohimolla.

– Rakastuin Puijoon jo nuoruusvuosinani, kun hiihdin, laskettelin ja hyppäsin siellä mäkeä. Haluan, että myös jälkipolvet pääsevät nauttimaan sen upeudesta.

Niemelä on työskennellyt monia vuosia maailmalla valmentajana ja nähnyt, kuinka siellä on onnistuttu rakentamaan vetovoimaisia aktiviteetti- ja matkailukokonaisuuksia.

– Ajattelin, että jos se onnistuu muualla, niin miksipä ei Puijollakin.

Niemelän yrittäjäkumppaneista Arto Jauhiainen on SeikkailuKuopion toimitusjohtaja ja Markku Komppula toimii kansainvälisen matkailun parissa.

–Perusporukkamme tekee päivittäistä työtä Puijon eteen ja lähtee rakentamaan yhteyksiä alueen muihin toimijoihin.

 

teksti: Heli Haring