Yritysten kilpailukykyyn panostettava ja Savo-Karjalan tieyhteys kuntoon

Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen

Savon Yrittäjät muistuttaa päättäjiä suuntaamaan katseet Valtatie 9:n kunnostamiseen heti, kun Jännevirran siltatyömaa valmistuu ensi kesänä.

– Valtatie 9 on Tuusniemelle ja koko Savo-Karjalan alueelle äärimmäisen tärkeä tieyhteys. Kyseisellä välillä sijaitsee neljä vilkasta taajamaa, Riistavesi, Tuusniemi, Outokumpu ja Viinijärvi. Tämän talven aikana erityisesti Tuusniemen ja Ohtaansalmen välinen tie on osoittautunut hengenvaaralliseksi, toteaa Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen vieraillessaan Tuusniemellä 13.2.2018.

Kuopio ja Joensuu ovat suomalaisittain suuria kaupunkeja, joiden välillä liikkuu paljon raskasta liikennettä. Yhteinen yliopisto ja sama vaalipiiri aiheuttavat runsaan henkilöautoliikenteen kaupunkien välillä. Lisävaadetta tien hyvälle tasolle tulee antamaan Kuopion Sorsasaloon näillä näkymin muutaman vuoden sisällä valmistuva maailman suurin havusellutehdasinvestointi.

– Havusellutuotanto lisää erittäin merkittävästi liikennettä Itä-Suomen metsäisiltä alueilta länteen; Tuusniemen, Outokummun ja niiden ympärillä olevien kuntien taloudesta metsätalous on hyvinvoinnin ja alueen asuttuna pysymisen kannalta tärkeää. Sujuva, kustannustehokas puuvirta teollisuuden käyttöön on lähes elämän ja kuoleman kysymys. Hyvä tieyhteys on myös muiden alojen yritysten Tuusniemeen sijoittumisen kannalta avainasemassa. Raaka-aineiden on liikuttava sujuvasti ja valmiit tuotteet on kyettävä toimittamaan markkinoille niin, etteivät kilpailijat saa turhaa etumatkaa, Nykänen muistuttaa.

Tuusniemi kaavoittaa yritystensä tarpeisiin

Maakunnan korkeimmat työttömyysluvut ovat pitkään olleet Koillis-Savon seutukunnassa. Viimeisimmän tilaston mukaan Tuusniemellä työttömyysaste oli maakunnan korkein. Syitä tilanteeseen on useita, mutta osaltaan sitä selittää kunnan alhainen työpaikkaomavaraisuus. Toisaalta on olemassa merkkejä myös työttömien ja avointen työpaikkojen kohtaanto-ongelmasta paikkakunnalla esimerkiksi metalliteollisuudessa.

– Työttömyyden vähentämiseksi olemme lähteneet mukaan TE-toimiston kanssa toteutettavaan työllisyyskokeiluun. Rakenteellisen työttömyyden purkaminen ei onnistu yksin kuntasektorin toimesta, vaan siihen tarvitaan myös valtion määrätietoista ja pitkäjänteistä panostusta ja sitoutumista, kertoo Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma.

Kunnalla on merkittävä rooli myös suotuisan toimintaympäristön luomiseksi yritystoiminnalle. Keskeisiä välineitä kunnalla tähän ovat kaavoitus ja tonttipolitiikka, niin asumisen kuin yritystoiminnan osalta.

Kiviluoman mukaan näihin haasteisiin on Tuusniemellä tartuttu ja kunnassa on viime aikoina kaavoitettu useita alueita.

– Kaavoitustyötä on edelleen jatkettu määrätietoisesti. Kuntaan on syntymässä useita tontteja yrityksille ja yritysalueen infrastruktuurin rakentaminen on meneillään Kankaalan teollisuusalueella. Kunnassa on panostettu myös yritysten monipuoliseen neuvontaan, Kiviluoma summaa toimenpiteitä.

 

13.2.2018 Tuusniemellä kokoonnuttiin keskustelemaan paikkakunnan kehittämisestä yrittäjyyden kautta. Paikalla olivat Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Arto Nykänen, Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma, Tuusniemen Teollisuus Oy:n toimitusjohtaja Tuija Valta sekä Tuusniemen Yrittäjine puheenjohtaja Eerik Nissinen. Yritysierailukohteina olivat Viitakko, Metsäkoneurakointi Voutilainen Oy sekä Tuusniemen AD-Autohuolto.